ElaadNL organiseert regelmatig webtalks over een onderwerp op het gebied van elektrisch vervoer en het net. Een of meerdere experts presenteren kort (in zo'n 15 minuten) hun onderzoek en beantwoorden daarna vragen. We houden de ElaadNL webtalks op donderdagmiddag om 12.00 uur.
2 juni 2022 - Nazir Refa (ElaadNL), Daan Hammer (ElaadNL) en Robert van den Hoed (NAL werkgroep Logistiek)
Bedrijventerreinen worden hotspots voor het opladen van elektrische voertuigen nu steeds meer bestelauto’s en trucks elektrisch worden. Door de geografische concentratie van het laden op hoge vermogens zal het onderliggende stroomnet hierop voorbereid moeten worden. Onderzoekers van ElaadNL onderzochten de impact op het onderliggende stroomnet op de bedrijventerreinen en presenteren de bevindingen. Aanvullend presenteert de NAL werkgroep logistiek de storymap over dit thema. In het panel sluiten ook Michiel de Voogd (gemeente Tilburg), Marco Vellema (provincie Gelderland) en Niels Poiesz (Stedin) aan.
Vragen kunnen tijdens het webinar gesteld worden (via de chat) of vooraf per e-mail via info@elaad.nl.
Live Q&A met de presentatoren van de smart charging colleges
Frank Geerts, Arjan Wargers en Marisca Zweistra (ElaadNL)
Stel al je vragen aan de experts van de Smart Charging Colleges. Bekijk de colleges op YouTube.
Lantaarnpalen als laadpunt, het ei van Columbus?
Bart Borghols (Alliander) en Gerben Spies (ElaadNL)
In een aantal proeven wordt bekeken of je lantaarnpalen ook kunt gebruiken als laadpunt voor elektrische auto's. Dat lijkt het ei van Columbus maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Gerben Spies (ElaadNL) en Bart Borghols (Alliander) laten hun licht schijnen over de potentie van deze innovatie. Wat zijn bijvoorbeeld de technische mogelijkheden en onmogelijkheden voor het aansluiten van de laadlantaarns op het stroomnet? Wat kunnen we leren van de ervaringen in het buitenland en wat is de status van de Nederlandse pilots? Krijgt elke lantaarnpaal straks ook een laadpunt? In het panel sloten ook Robbie Blok (NKL) en Michel Versteeg (CityCharge) aan.
Interoperabiliteit en het opladen van elektrische vliegtuigen
Styn Vermetten (ElaadNL)
We staan nog aan het begin van de elektrificatie van het vliegverkeer. Maar als er straks steeds meer elektrische vliegtuigen zijn, hoe gaan die dan laden? Kun je dan net als bij de personenauto dan op elk laadpunt laden? En wat moet daarvoor geregeld worden? Styn Vermetten (EaadNL en student Aviation aan de Hogeschool van Amsterdam) deed onderzoek naar interoperabiliteit en het laden van elektrische vliegtuigen en presenteert zijn bevindingen in deze webtalk.
Wireless charging of electric vehicles: state of the art and outlook
Pavol Bauer and Jianning Dong (both from Delft University of Technology)
Wireless charging provides a charging solution to electric vehicles without physical contacts. It will bring certain convenience by eliminating the charging plugs. But would it be fast and efficient enough to charge our cars? Is it really safe to operate? How is the state of the art of wireless charging technology in academia and industry? Would it enable some application scenarios we do not have today? Pavol Bauer and Jianning Dong from Delft University of Technology will give an overview of the development on wireless charging and share their outlook on such technology.
Are solar cars the future of electric mobility?
Tom Selten (Lightyear)
What is the status on the development of solar cars such as the Dutch Lightyear One? What role will these self-charging cars with integrated solar panels play in the near future? And will your solar car never have to charge at a charging station again? Tom Selten (Lightyear) tells us all about long-range solar cars.
Stuurt het slimme huis van de toekomst het laden van je auto aan?
Ton Smets en Harm van den Brink, beiden van ElaadNL
In steeds meer woningen wordt de energiehuishouding slim aangestuurd door een Home Energy Management Systeem (HEMS). Zo kun je bijvoorbeeld de opwek van je zonnepanelen optimaal benutten voor het laden van je elektrische auto. Harm van den Brink en Ton Smets bouwen momenteel zo’n systeem en delen graag hun bevindingen en toekomstvisie. Gaat dit de standaard worden?
Power Quality en het laden van elektrische voertuigen
Tim Slangen, TU Eindhoven/ElaadNL
Tim Slangen doet onderzoek naar de relatie tussen het laden van elektrische auto’s en de spannings- en stroomkwaliteit. Wat weten we al over deze relatie en wat is er nodig om de Power Quality goed te houden en auto’s probleemloos te kunnen opladen? In het panel aansluitend sluiten ook Sjef Cobben (TU Eindhoven) en Erik de Jong (KEMA labarotories) aan.
Electric trucks: economically and environmentally desirable but misunderstood
Auke Hoekstra, TU Eindhoven
Auke Hoekstra (TU Eindhoven) shares his vision on electric trucks. Auke is one of the experts who has been advocating electrification of trucks. What is his vision? Is a breakthrough near?
Terugblik op 2021 vanuit het Elaad Testlab
Thijs van Wijk, ElaadNL
Op 16 december 2021 blikte Thijs van Wijk, manager Testlab ElaadNL, terug op het afgelopen jaar. Welke trends zien we bij het testlab in het testen van EV's? Gaat het goed met interoperabiliteit, smart charging en Power Quality van de nieuwste modellen elektrische auto's en laadinfrastructuur? En wat staat er op stapel voor 2022?
Wat leren we van de Smart Charging proef in Gelderland en Overijssel?
Marisca Zweistra, ElaadNL
Op 1.000 publieke laadpalen in Gelderland en Overijssel is in de periode 2018-2021 een slim laden proef gedaan. Elektrische auto's konden tijdens de piekuren minder snel laden, en buiten die uren juist sneller. Hoe verliep de proef en welke lessen zijn er geleerd? Is slim laden klaar voor grootschalige uitrol?
In het panel sluiten ook Frank Mak (Allego), Lotte Gardien (gedragsonderzoeker ElaadNL), Arjan Wargers (Enexis) en Gerard Fidom (Provincie Overijssel) aan om in gesprek te gaan en vragen te beantwoorden.
Smart Charging: Waarom we ook thuis slim gaan laden?
Arjan Wargers, ElaadNL
De groei van het aantal elektrische personenauto’s en het laadnetwerk zet zich onverminderd voort. Bij de huidige EV-rijders is thuisladen de meest dominante optie in de laadmix en ook in de toekomst zal deze optie dominant blijven al zal het aandeel per regio en gemeente verschillen. Duidelijk is dat een groot deel van het laden en het vermogen dat daarvoor nodig is dus thuis geleverd zal moeten worden. Dat betekent dat zeker in de buurten waar de EV-adoptie het snelst gaat het bestaande laagspanningsnet slim gebruikt zal moeten worden. Het spreiden van de belasting, door de inzet van slim laden is daarbij cruciaal en heeft nog meer voordelen zoals optimaal benutten van eigen opgewekte stroom uit zonnepanelen en laden als stroomprijzen het laagste zijn. Tegelijk is er hier nog een hele inhaalslag te maken ten opzichte van slim laden op publieke laadpunten. We zullen de komen tijd dan ook hard moeten werken om thuis slim laden de norm te laten worden. En daar komt heel wat bij kijken. Arjan Wargers, Manager Research & Innovation van ElaadNL houdt een presentatie over het belang van thuis slim laden en wat er moet gebeuren om het snel en massaal toe te passen.
In het panel sluiten ook Adriaan van Eck (Flexiblepower Alliance Network) en Erik Schepens (Alliander) aan om in gesprek te gaan en vragen te beantwoorden.
Welke rol kan AI spelen bij het slim laden van elektrische auto's?
Peter Markotic, ElaadNL
Smart Charging is een steeds bekender begrip geworden. Nu wordt Smart Charging vaak nog gerealiseerd door het sturen van statische laadprofielen (vaste tijden). Maar met de inzet van AI (Artificial Intelligence) kunnen voor laadpleinen dynamische laadprofielen gegenereerd worden op basis van de vertrektijd en state-of-charge van de elektrische auto. Zo kan de beschikbare stroom optimaal verdeeld worden, zonder dat de gebruiker er wat van merkt. Maar wat is AI (Artificial Intelligence) eigenlijk? Hoe werkt het? En welke rol kan AI spelen bij het slim laden van elektrische auto's bijvoorbeeld bij het beheer van slimme laadpleinen?
In het panel sluiten ook Nico Brinkel (PhD kandidaat Universiteit Utrecht), Jelle Meersmans (Product Manager Enervalis) en Erik de Bruijn (Oprichter van stekker.app) aan om in gesprek te gaan en vragen te beantwoorden.
Presentatie nieuwste Outlook: EV in stroomversnelling?
Nazir Refa en Daan Hammer, beiden van ElaadNL
Wat zijn de verwachtingen rondom de elektrische auto? In de afgelopen jaren is het aantal EV’s sterk gegroeid, maar wanneer komt die groei nu in een stroomversnelling? En wat betekent dat voor de laadinfrastructuur en ons energienetwerk? Nazir Refa en Daan Hammer van ElaadNL onderzoeken en analyseren de groei van EV en het bijbehorende laadnetwerk. Op 7 oktober brengt Elaad de nieuwste Outlook uit. Wanneer neemt de elektrische auto het echt over?
Waarom is sociaal wetenschappelijk onderzoek cruciaal voor succesvolle adoptie van elektrisch rijden?
Ellen van der Werff - Universitair Hoofddocent Sociale Psychologie Rijksuniversiteit Groningen - in het panel sluiten ook Marina van Helvoort (VER), Mariken Stolk (Milieu Centraal), Ruben Middelkoop (Jedlix) en Lotte Gardien (ElaadNL) aan
Ellen van der Werff werkt bij de afdeling omgevingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze onderzoekt welke factoren milieuvriendelijk gedrag beïnvloeden en hoe je milieuvriendelijk gedrag kunt stimuleren. In deze webtalk presenteert ze de meeste recente inzichten op het gebied van elektrisch rijden o.a. op basis van het nationale laadonderzoek 2021. Welke factoren beïnvloeden of mensen elektrisch gaan rijden? En wat bepaalt of mensen de elektrische auto vervolgens duurzaam gaan gebruiken, zoals slim laden?
Digitale continuïteit en het laden van elektrische auto’s: onlosmakelijk verbonden
Frank Bodewes, Bart Thomasse en Berry Hammink (allen van Agentschap Telecom)
Digitale voorzieningen zijn in onze samenleving net zo vanzelfsprekend als water uit de kraan. Maar wat het een keer misgaat? 'De cloud' ligt eruit, laadpalen worden gehackt, de stroom bij de chargepoint operator valt uit of bedrijfsdata van uw serviceprovider wordt gegijzeld. Het belang van digitale continuïteit is groter dan ooit! Laadinfrastructuur, digitale voorzieningen en de stroomvoorziening zijn onderling sterk afhankelijk van elkaar om (elk) de continuïteit van de geboden dienstverlening te kunnen garanderen.
In deze webtalk worden deze onderlinge relaties en afhankelijkheden toegelicht. Agentschap Telecom vertelt met welke activiteiten u de digitale continuïteit van deze voorzieningen kunt borgen en verbeteren. Het voorkomen van uitval van telecom of IT is heel belangrijk, maar als er wel iets misgaat, dan is het ook van groot belang goed voorbereid te zijn. U krijgt tijdens deze webtalk concrete tips om uw organisatie hier goed op voor te bereiden.
Lessons Learned Smart Charging pilots
Sjoerd Moorman en Roland Steinmetz (beiden van EVConsult)
In het kader van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) heeft EV Consult onderzoek gedaan naar alle bestaande Smart Charging initiatieven in Nederland. Welke lessen zijn daaruit te trekken en waar is nog aanvullend onderzoek nodig om van Smart Charging op grote schaal een succes te maken? Aansluitend aan het webinar volgt een paneldiscussie waar ook Robbert Monteban (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat DGMo) en Frank Geerts (Voorzitter NAL werkgroep Smart Charging) aan deelnemen.
Summer College Smart Charging 2021
In de zomer van 2021 bood ElaadNL een kijkje in de keuken van Smart Charging. In drie web-colleges praten onze experts u helemaal bij over alle ins en outs van Smart Charging.
Elektrisch vliegen: droom of werkelijkheid?
Geert Boosten (Hogeschool van Amsterdam)
De eerste elektrische vliegtuigen zijn al in gebruik. Het zijn nog wel de kleinere exemplaren, maar het begin is er. Wat is de potentie voor elektrisch vliegen en wat betekent dat voor het laden? Welke rol speelt Nederland bij deze innovatie? In deze webtalk bespreken we wat nodig is om elektrisch vliegen van de grond te krijgen.
Hoe werkt de laadpaalkeuring van netbeheerders voor publieke laadpalen?
Arnoud Brouwer (Enexis) en Gerben Spies (ElaadNL)
Om een laadpaal met een geïntegreerde netaansluiting veilig en betrouwbaar aan te sluiten op het publieke elektriciteitsnet, wordt deze gekeurd door de netbeheerders. ElaadNL coördineert dit keuringsproces aan de hand van de landelijk geldende aansluitspecificaties. Arnoud Brouwer (Enexis) en Gerben Spies (ElaadNL) presenteren de laatste versie van de aansluitspecificaties en beantwoorden de veel gestelde vragen rondom de netbeheerderskeuring.
Bliksem- en overspanningsbeveiliging en laadinfrastructuur
Erwin Ooyman (DEHN)
In Nederland slaat de bliksem ongeveer 300.000 keer per jaar in. In een bliksemflits kan de spanning oplopen tot 100 miljoen Volt. Wat zijn de risico's voor laadinfrastructuur en voor elektrische auto's? En wat kunnen we doen aan bliksem- en overspanningsbeveiliging en wat zegt de regelgeving (NEN1010) hierover?
Grote potentie voor elektrische deelauto's als batterijen op wielen
Robin Berg (WeDriveSolar) en Baerte de Brey (ElaadNL)
Een aantal jaar geleden begon ondernemer Robin Berg in het Utrechtse Lombok met het opladen van elektrische auto's met zonnepanelen. Er volgde een deelauto-project en er is hard gewerkt aan de ontwikkeling van laadpalen en elektrische auto's die stroom ook terug kunnen leveren. Hoe gaat het nu met de pioniers van het laden op de zon? En wat is de potentie van de inzet van elektrische deelauto’s voor slim en bidirectioneel laden?
Laadinfrastructuur in de Regionale Energie Strategie (RES)
Wouter Langendoen (NVDE) en Marieke Segaar (ElaadNL)
In 30 regio’s zijn Regionale Energie Strategieën (RES’en) opgesteld door samenwerkende gemeenten en provincies. Daarin mag laadinfrastructuur natuurlijk niet ontbreken. Het aantal elektrische voertuigen groeit snel en al die EVs moeten wel opgeladen worden. Met slimme systeemkeuzes zoals Smart Charging kunnen ze bovendien zorgen voor flexibele stroomvraag waardoor ze ingezet kunnen worden bij het inpassen van zonne-energie en windenergie in een duurzaam energiesysteem. De NVDE maakte met inbreng van onder andere ElaadNL een Checklist Laadinfrastructuur in de RES.
Op naar voldoende menskracht voor de installatie en het onderhoud van laadpalen
Henri Overbeek (Venema E-Mobility Charge Systems) en Nathan Spiro (ElaadNL)
Het aantal elektrische auto’s neemt ook de komende jaren fors toe. Daarbij ontstaat uiteraard de vraag naar de bijbehorende laadinfrastructuur en de veiligheid ervan. Maar hoe zorgen we voor voldoende goed gekwalificeerd personeel om de transitie naar elektrische mobiliteit te realiseren? Henri Overbeek vertelt vanuit Venema E-Mobility Charge Systems over de uitdagingen van het vinden van voldoende technisch personeel en Nathan Spiro spreekt over de manieren om de bestaande arbeidskrapte te verkleinen. In het panel sluiten ook Martha van den Hengel (Mensen maken de Transitie) en Lennard Nellestein (Connectr) aan om dieper op het onderwerp in te gaan.
Duurzaam delen: het belang van Open Source in ons energiesysteem
Stan Janssen (ElaadNL)
In deze Webtalk laat Stan Janssen van ElaadNL zien hoe we met het vrijgeven Open Source Software een bijdrage leveren aan een duurzamer gebruik van onze elektriciteitsnetten. Hij zal dit doen aan de hand van zijn eigen project OpenLEADR, een samenwerking tussen ElaadNL en de Linux Foundation Energy. Hier komen veel partijen bij elkaar om stukjes software vrij te geven en zo samen te werken aan een slimmere aansturing van energie. Ten slotte draait het allemaal om het bouwen van een duurzamer energiesysteem!
Cybersecurity en laadinfrastructuur, een introductie
Harm van den Brink (ElaadNL)
Goede cybersecurity van laadinfrastructuur is van cruciaal belang nu we steeds meer elektrisch rijden en het laden van elektrische auto's een essentieel deel van ons energiesysteem wordt. Maar waarom eigenlijk? Wat kan er mis gaan en hoe kunnen we dat het beste voorkomen? Expert Harm van den Brink (ElaadNL) houdt een korte introductie over dit onderwerp en beantwoordt vragen.
Slimme laadpleinen als energiebuffer
Roland Ferwerda (NKL) en Bram van Eijsden (ElaadNL)
Hoe slimme laadpleinen ingezet kunnen worden als energiebuffers door ontwikkeling van Smart Charging en Vehicle to Grid technieken (V2G).
Elektrificatie van de bouw: hoe snel wordt bouwmaterieel elektrisch?
Nazir Refa en Jan van Rookhuijzen (ElaadNL)
Presentatie over de onderzoeksresultaten van de ElaadNL Outlook naar de elektrificatie van onder andere hijskranen, graafmachines en ander bouwmaterieel.
Presenting the Smart Charging Guide (english language edition)
Frank Geerts (ElaadNL)
Back to the basics. Frank Geerts (ElaadNL) will be presenting the Smart Charging Guide. What are the basic thougths and ideas about Smart Charging? Why is it necesary to use Smart Charging when charging millions of EV's? How does it work and what needs to be done to make it succcesfull.
Replay this webinar
Or download the Smart Charging Guide:
English version
Dutch version
Lessen uit het testen van elektrische auto's op het Testlab van ElaadNL
Thijs van Wijk (ElaadNL)
Welke lessen trekken de onderzoekers van ElaadNL uit het testen van elektrische auto's op het Testlab van Elaad in Arnhem? Hoe scoren elektrische auto's op interoperabiliteit, smart charging en Power Quality? Trends en ontwikkelingen.
Maak 3 fase laden de norm!
Herman Wagter (Connekt), Arjan Wargers (Enexis) en Thijs van Wijk (ElaadNL)
Wat is 3 fase laden? Wat is het belang voor de elektrische rijder maar ook voor de juiste balans op het stroomnet? Deze vragen stonden centraal tijdens de laatste webtalk van 2020 op 10 december. We spraken erover met Herman Wagter (Connekt), Arjan Wargers (Enexis) en Thijs van Wijk (ElaadNL).
Elektrisch vervoer vanuit antropologisch oogpunt
Lotte Gardien (ElaadNL)
Gedragsonderzoeker Lotte Gardien onderzoekt voor ElaadNL de adoptie van slim laden door EV-rijders. Voordat ze in 2011 bij ElaadNL kwam werken, deed ze voor haar studie Culturele Antropologie aan de Universiteit Utrecht al onderzoek op het snijvlak van mens en klimaat. In deze webtalk presenteert ze de voorlopige conclusies van haar onderzoek en kijkt met een antropologische blik naar elektrisch rijden en de EV-rijder.
TerugkijkenElektrificatie van containervervoer in de binnenvaart
Niels Poiesz (Stedin) en Jan van Rookhuijzen (ElaadNL)
Transport over water leent zich uitstekend voor elektrificatie. Welke kansen en uitdagingen mogen wij de komende tien jaar verwachten van elektrische binnenvaartschepen? Onderzoekers van Stedin en ElaadNL presenteren in deze Webtalk de uitkomsten van de ElaadNL Outlook over dit onderwerp.
Met een expertpanel van:
De weg naar de Energiehub
Luuk van Loosdrecht en Rein Boshuisen (beiden van Stevin) en Paul Broos (ElaadNL)
Een energiehub is een locatie waar veel vraag en/of aanbod van energie bij elkaar komt. Denk bijvoorbeeld aan een verzorgingsplaats langs de snelweg met snelladers voor auto’s, een trucklader en lokale opwek. Maar al deze faciliteiten staan er niet in één keer. Voor iedere faciliteit krijgt de netbeheerder een nieuwe uitbreidingsaanvraag. Hoe kan de netbeheerder proactief zorgen voor voldoende capaciteit zonder steeds opnieuw kilometerslange kabels te moeten ingraven? Deze en andere vragen hebben wij beantwoord tijdens een webinar over energiehubs op 29 oktober 2020. Meer info over de EnergieHub vindt u onder andere op de website van Stevin: www.stevin.com/energy-hub.
Electric Cars Emit Even Less CO2 than Assumed So Far
Auke Hoekstra (TU Eindhoven)
English lecture on how to compare the CO2 emission of electric cars and cars with an internal combustin engine.
De opkomst van elektrische bestelbusjes in Nederland
Ruud Noordijk en Nazir Refa (beiden van ElaadNL)
Nu de elektrische personenauto’s de Nederlandse wegen veroveren, komt de vraag vaker op: waar blijven de elektrische bestelvoertuigen? Onderzoekers van kennis- en innovatiecentrum ElaadNL komen in drie scenario’s tot de voorspelling dat e-bestelwagens een inhaalslag gaan maken. In hun analyse kijken zij ook naar de impact van een (snel) groeiend aantal elektrische bestelvoertuigen op de benodigde infrastructuur.
Extra CO2-besparing door slim laden en ontladen elektrische auto's
Linda Punt (Student Erasmus Universiteit, Stagiair van Stedin en ElaadNL)
Door slim laden (Smart Charging) van elektrische auto’s kunnen tonnen extra CO2 bespaard worden. Als elektrische auto’s daarnaast ook opgeslagen duurzame stroom terug leveren aan het stroomnet (Vehicle to Grid, V2G) kan de extra CO2 winst nog eens bijna worden verdubbeld. Linda Punt gebruikte verschillende databronnen over laden en over duurzame energie en stopte deze in modellen om hier iets over te kunnen zeggen. Wat? Dat hoort u in deze webtalk!
This website uses cookies in order to offer you an optimal functioning website. Read here which cookies we use and our privacy declaration.