21 december 2012

Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht werken samen met e-laad aan stimuleren elektrisch vervoer

De gemeenten Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend met stichting e-laad. De samenwerking betreft publieke oplaadpunten voor elektrische auto’s in de vier grote steden. Zo krijgt elektrisch rijden in deze steden een extra impuls: op weg naar schonere en stillere steden.

De heer Rombouts (voorzitter stichting e-laad), en vertegenwoordigers van de G4 gemeenten hebben de samenwerkingsovereenkomst ‘Oplaadpunten Elektrisch Vervoer’ getekend, betreffende publieke oplaadpunten voor elektrische auto’s.

De vier steden en de stichting e-laad stimuleren gezamenlijk elektrisch rijden door het aanleggen van publieke oplaadpunten. Het gaat om 3.000 oplaadpunten die voor eind 2014 worden aangelegd. De investering wordt door stichting e-laad en de betreffende gemeente gezamenlijk gedragen. Onderdeel van de samenwerking is ook het onderzoeken van de impact die het laden heeft op het elektriciteitsnetwerk.

In de overeenkomst zijn ook afspraken gemaakt over de gebruikersvriendelijkheid van de laadpunten zodat met één pasje toegang tot alle publieke laadpunten is gegarandeerd, het hanteren van een open communicatieprotocol, het aansluiten bij Europese standaardisatie en het gebruiken van  informatie- en meetgegevens voor de verdere optimalisatie van de publieke laadinfrastructuur.

Stichting e-laad is blij dat deze stap nu is gezet. Directeur Onoph Caron: “Met deze overeenkomst worden publieke laadpunten geplaatst in de vier grote steden, waarbij de steden het initiatief hebben en stichting e-laad een deel in de kosten bijdraagt. In Rotterdam, Den Haag, Utrecht en 269 gemeenten financierden wij de publieke laadpunten in het verleden vrijwel geheel en nu dus samen. In het geval van  Amsterdam betekent de overeenkomst dat we voor het eerst een deel van de publieke oplaadpunten mee financieren. Voor ons is daarbij niet alleen van belang dat er meer publieke oplaadpunten komen maar ook dat deze aan bepaalde standaarden voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van de interoperabiliteit en het beschikbaar stellen van data. Dat is nu geregeld.”

Ook de vier gemeenten juichen deze stap toe. “Steden nemen al langer hun verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst”, aldus Alexandra van Huffelen, wethouder Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte van de gemeente Rotterdam. “De G4-steden doen dit samen met bewoners, bedrijven en instellingen. Deze overeenkomst past geheel in deze samenwerking. Door het stimuleren van elektrisch vervoer, worden steden gezonder, schoner, economisch sterker. De steden krijgen steeds meer aanvragen voor oplaadpalen.”