Op het gebied van mobiliteit staat Nederland aan de vooravond van een grote verandering. Het is de ambitie om vanaf 2030 alleen nog emissieloze auto's te verkopen. Dat betekent een totaal wagenpark van 1,9 miljoen elektrische auto's ten opzichte van zo'n 60.000 op dit moment. Om al deze auto's op te laden zijn er 1,8 miljoen publieke laadpunten nodig. Dat zijn er op dit moment nog 100.000. De impact van de omschreven ambities in het klimaatakkoord is groot maar haalbaar. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) heeft Elaad gevraagd om vanuit de NAL de landelijke afspraken uit te werken in concrete acties en de regionale acties te ondersteunen.
lees de brief van de staatssecretaris
Het doel van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) is ervoor te zorgen dat de laadinfrastructuur is voorbereid op de grootschalige uitrol van elektrisch vervoer. In de NAL wordt beschreven hoe we tot voldoende laadpunten komen om al deze auto's slim op te laden. In samenwerking met de mobiliteitsteams van de netbeheerders ontwikkelde ElaadNL tien factsheets met achtergrondinformatie over de relatie tussen de NAL en de Regionale Energiestrategieën (RES) die op dit moment ontwikkeld worden. Download de factsheets hier of neem contact met ons op voor meer informatie.
laatste update: december 2019
De komende jaren groeit de laadinfrastructuur in Nederland sterk. De handreiking Visie en Beleid helpt gemeenten bij het versnellen van de besluitvorming en dus de uitrol van deze nieuwe laadpalen.
Iedere gemeente moet volgens de NAL (Nationale Agenda Laadinfrastructuur) voor het einde van 2020 twee beleidsdocumenten hebben:
Om daarbij te ondersteunen heeft het NKL in samenwerking met ElaadNL en andere kennispartners en gemeenten de Handreiking Visie en Beleid Laadinfrastructuur Elektrisch Vervoer opgesteld.