ElaadNL doet mee aan proef met inductieladen elektrische auto’s in Rotterdam

Geplaatst op: 12 april 2016 ElaadNL doet mee aan proef met inductieladen elektrische auto’s in Rotterdam

ElaadNL is een van de partners in een proef van de gemeente Rotterdam met inductieladen van elektrische personenauto’s in de semi-openbare ruimte. Net als de bekende oplaadpalen, kent deze veelbelovende techniek technische en operationele uitdagingen die in deze praktijkproef getest gaan worden. De opgedane kennis bij de aanleg van oplaadpalen wordt nu toegepast in deze nieuwe techniek.

De proef met inductieladen in Rotterdam helpt om de marktintroductie van inductief laden van elektrische auto’s dichterbij te brengen. In plaats van nieuwe oplaadpalen in het straatbeeld, kunnen deze in de toekomst mogelijk vervangen worden door oplaadplaten in de weg.

Voorbereidingen

De gemeente Rotterdam heeft de opdracht voor het realiseren van een inductie oplaadoplossing in de semi-openbare ruimte gegund aan ENGIE Services. ENGIE voldoet aan de geformuleerde doelstellingen en is hoofdaannemer. In dit project werkt ENGIE met meerdere partners (HEVO Power, EV-Box, en Technisch Expertise Centrum ANWB). ElaadNL is onderzoekspartner, TU Eindhoven en TU Delft zijn wetenschappelijk partners. Op dit moment vinden de technische testen plaatst, waaronder testen op veiligheid en efficiëntie. Na de zomer wordt gestart met de daadwerkelijke gebruikerstesten.

Waarom een proef?

De techniek is relatief nieuw en nog niet eerder op personenvoertuigen die laden in de openbare ruimte getest. Aan inductieladen kleven nog vragen : hoe ervaren gebruikers het parkeren boven een ‘laadplaat’ in plaats van inpluggen? Is het systeem van inductieladen in de praktijk voor honderd procent veilig? Tests van ontwikkelde systemen laten zien dat de veiligheid gegarandeerd is. Kunnen alle personenwagens de techniek aan en werkt deze boven de inductieplaat? In Rotterdam zoeken de gemeente en de projectpartners in de praktijk uit hoe het werkt.

Rol ElaadNL

ElaadNL is als kennis- en innovatiecentrum op het gebied van laadinfrastructuur betrokken bij de Rotterdamse proef. ElaadNL bekijkt de mogelijkheden om inductieladen in te passen in de huidige standaarden en protocollen, in het bijzonder OCPP. ElaadNL onderzoekt de interactie tussen inductieladen en Smart Charging en de impact van inductieladen op het elektriciteitsnet. 

Terug naar overzicht

Volg ons via

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meldt u zich dan aan via onderstaand formulier. U ontvangt dan (maandelijks) de nieuwsbrief van ElaadNL.

Naam
E-mail