Tweedaags internationaal Testival in Arnhem

Autofabrikanten testen nieuwe wereldstandaard voor communicatie tussen elektrische auto’s en laadpalen

Hoe communiceert een elektrische auto, vrachtwagen, bus of zelfs vliegtuig met een laadstation en met de backoffice computers? Een belangrijke stap in die ontwikkeling is het gezamenlijk testen van de nieuwe protocollen door automakers, laadpaalleveranciers en ICT-bedrijven. Ze komen hiervoor op 30 en 31 oktober van over de hele wereld bijeen in Arnhem waar kennis- en innovatiecentrum ElaadNL gastheer is van het ‘CharIN Testival’.  

Na wifi en Bluetooth zijn er nieuwe wereldstandaarden in ontwikkeling. Deze keer voor de communicatie tussen apparaten die een rol spelen bij het opladen van elektrische auto’s. Tijdens het CharIN Testival gaan de deelnemende partijen met elkaar hun nieuwste auto’s, vrachtwagens, laadpalen en software testen. Meer dan 300 deelnemers uit 12landen zullen naast het testen ook deelnemen aan workshops en presentaties van onder andere MAN, Scania en Volkswagen. Doel van het Testival is het delen van kennis en het verder ontwikkelen van internationale standaarden voor de ICT-communicatie rond het laden van elektrische auto’s zoals ISO15118 (tussen auto en laadpaal) en OCPP (tussen laadpaal en backoffice), zodat elektrische voertuigen in alle landen simpel, veilig en duurzaam kunnen laden.

Elektrisch vliegtuig

ElaadNL is gevestigd op Arnhems Buiten, het bedrijventerrein dat ooit dienstdeed als testterrein voor KEMA. Delen van het terrein zullen gedurende het Testival voor voorzien van testopstellingen voor vrachtwagens en auto’s. Het historische generatorgebouw van KEMA ‘De Zoetenlab’, waar voorheen energie werd opgewekt om kortsluitingstests uit te voeren, is nu een ruimte voor elektrische motorfietsen, bestelwagens en een graafmachine. Hier zullen ook de FRAMO e-truck en het Pipistrel E-vliegtuig voor het eerst te zien zijn.

 “Het bijzondere van dit evenement is dat we verder kijken dan de elektrische auto,” zegt Onoph Caron, directeur van ElaadNL: “In de toekomst zullen van alle auto’s elektrische versies komen en de aantallen zullen snel stijgen. Wat betekent dat voor ons energienet en hoe voorzien wij deze voertuigen van duurzame energie? De communicatie tussen al die apparaten en de standaarden die daarvoor nu ontwikkeld worden zijn daarbij cruciaal.”

Slimmer laden

Het CharIN Testival is een initiatief van CharIN E.V. en de Open Charge Alliance met ElaadNL als gastheer. Charin E.V. is  een samenwerkingsverband van meer dan 170 bedrijven die actief zijn in de (elektrische) automobielindustrie waaronder Audi, BMW, Daimler, Opel, Mennekes, Porsche, en Volkswagen. CharIN zet zich in voor het hanteren van de standaarden CSS en ISO15118voor het opladen van elektrische auto’s, bussen en vrachtwagens. De Open Charge Alliance is een door ElaadNL opgericht samenwerkingsverband dat wereldwijd een universele open laadstandaard uitrolt - het Open Charge Point Protocol (OCPP) – dat alle laadpalen in de wereld op dezelfde manier slim laat laden.

Our latest news