Transparante Laadpaal winnaar Dutch Design Awards

Eindhoven - 28 juni 2018 – De Transparante Laadpaal heeft een Dutch Design Award gewonnen in de categorie Product. Dat is bekend gemaakt tijdens de feestelijke Awards Night op 28 juni in de Kazerne in Eindhoven. De Transparante Laadpaal is een antwoord op het groeiende belang van algoritmes in ons leven. Het maakt de onzichtbare logica zichtbaar door een display waarin te zien is hoe de stroom verdeeld wordt tussen de ladende elektrische auto’s.

440a9778_hr.900x600

Alle winnaars van de Dutch Design Awards (foto: DDA, Jeroen van der Wielen)

Het prototype van de Transparante laadpaal werd vorig jaar door burgemeester Jorritsma van Eindhoven onthuld (zie: https://www.youtube.com/watch?v=GHCCbDYb_hg). Initiatiefnemers ElaadNL en Alliander bekijken met de winnende ontwerpers van The Incredible Machine de mogelijkheden om de Transparante Laadpaal in een pilotproject te testen.

Transparante LaadpaalDe Transparante Laadpaal

In de toekomst beslissen de algoritmen van de slimme stad wat er gebeurt met publieke middelen. Als veel elektrische auto's opgeladen moeten worden, beslist een smart charging algoritme wanneer jouw auto geladen wordt. Het laden kan zo langer duren dan gepland. Hoe weet je bovendien dat beslissingen over voorrang eerlijk genomen worden? The Incredible Machine maakte dit in opdracht van ElaadNL en Alliander inzichtelijk: de Transparante Laadpaal laat zien hoe beschikbare energie wordt verdeeld en op basis van welke factoren. Zo kan een slimme stad openheid bieden aan haar burgers. Met het prototype demonstreren de ontwikkelaars de toegevoegde waarde van transparantie voor de gebruiker.

Jury

De jury van de Dutch Design Awards over de Transparante Laadpaal: ‘De jury is onder de indruk van het inspirerende, conceptuele en baanbrekende werk van The Incredible Machine, maar meer nog van het speculatieve karakter van het onderzoek en de werkwijze. In de smart city van morgen worden steeds meer keuzes gemaakt op basis van algoritmes. The Incredible Machine weet deze complexe processen door middel van een laadpaal inzichtelijk te maken voor een breed publiek. Ze schuwen ook de ethische vraagstelling niet: heeft een dokter altijd voorrang en een werkloze niet? Met alle zelfdenkende techniek, die bovendien steeds prominenter wordt in ons dagelijks leven, is transparantie in toenemende mate noodzakelijk.’ Meer over de Dutch Design Awards: http://www.dutchdesignawards.nl/nl/

Voorbeeld

card

Hoe zou het in de toekomst kunnen gaan? Als Bart na een afspraak terugkomt bij zijn auto, blijkt deze niet zoals verwacht volledig vol te zijn geladen. Hij vraagt zich af wat er gebeurd is en ziet op het display dat zijn auto in het begin wel op volle kracht geladen is maar dat dit veranderde toen er twee andere auto’s kwamen laden. Bij de komst van de tweede auto werd de beschikbare stroom verdeeld tussen de twee maar bij de derde gaat vrijwel alle stroom tijdelijk naar deze auto. Het algoritme heeft prioriteit gegeven aan die derde auto, een deelauto die op grond van gemeentelijk beleid priority krijgt. Bart maakt met zijn smartphone een filmpje van de laadsessie. Als dit vaker gebeurt heeft hij bewijs en kan hij dit aankaarten.

Zie ook deze animatie: https://www.youtube.com/watch?v=M32bzsBswAk

----------------------------------------------------------

d6b5b074-d2ff-4fde-bfd0-5aaf12b5ce54

Links: Thijs Turel (van Alliander, iniatiefnemer van het project en projectleider voor ElaadNL) en rechts: Marcel Schouwenaar (ontwerper bij The Incredible Machine).

Our latest news