Smart Charging Challenge

Op 9 en 10 maart vond de eerste Smart Charging Challenge plaats in Broedplaats Contact in Amsterdam. Deze zogenoemde Hackathon was een initiatief van het Living Lab Smart Charging. Een hackathon is een bijeenkomst van studenten en experts met verschillende disciplines die zich gedurende een zeer korte tijd – in dit geval 28 uur – buigen over een aantal uitdagingen in een bepaald vakgebied. Bij deze Challenge ging het natuurlijk om Smart Charging. Het werd een zeer actief, intensief en productief weekend.

Sponsor Autotune

ElaadNL was mede-sponsor van een van de ‘challenges’: Autotune. Bij deze challenge werden de deelnemende teams uitgedaagd om na te denken over hoe een auto zelf met het energienetwerk zou kunnen communiceren. Op die manier zou een auto zelf slim kunnen laden op de momenten dat het aanbod van duurzame of goedkope energie het grootst is.

Winnaars

Deze challenge leverde twee winnaars op: Jedlix en GeRupa (klik op de links voor interviews).
Jedlix werkte een concept uit waarbij auto’s zelf via crypto currency IOTA kunnen handelen met de energie uit hun batterij, het energienetwerk en straks ook met lokaal opgewekte energie uit zonnepanelen. Hiermee maken ze alle tussenstappen overbodig.GeRuPa had goed naar Knightrider gekeken en laat de EV-bestuurder letterlijk met zijn of haar eigen auto praten over diens reisplannen. De auto praat via crypto-currency IOTA met het energienetwerk en krijgt zo zijn energie op het juiste moment.

ElaadNL is erg enthousiast over de Smart Charging Challenge en blijft betrokken bij de projecten van de winnaars. Onoph Carron, die de Smart Charging Challenge mocht openen, ziet veel potentie in de opzet van een hackathon als ideeëngenerator en was ook erg enthousiast over de teams en wat zij in brachten.

Aftermovie

Smart Charging Challenge 2018

 

Our latest news