Samenwerking ElaadNL en JRC bereidt EU voor op elektrische vervoer

ElaadNL heeft een samenwerkingsverband gesloten met het Joint Research Center van de Europese Unie. Hiermee wordt het Arnhemse kennis- en informatiecentrum voor laadinfrastructuur en elektrische mobiliteit een belangrijke onderzoekspartner voor de EU op het gebied van slim laden, power quality en interoperabilliteit. Het JRC hecht veel belang aan standaardisatie binnen Europa van laadsystemen en ElaadNL heeft hier veel ervaring mee door haar betrokkenheid bij de ontwikkeling van laadprotocollen en de tests die zij uitvoert op haar eigen Testlab.

Het samenwerkingsverband tussen ElaadNL en het Joint Research Center (JRC) werd gepresenteerd en toegelicht tijdens de tweede dag van het CharIN Testival, een bijeenkomst waarbij meer dan 300 deelnemers uit de hele wereld elektrische voertuigen, laadpalen, backofficesystemen, protocollen en software met elkaar testen. Nederland loopt op het gebied van elektrisch vervoer en laadinfrastructuur voorop in de wereld en kan daardoor rekenen op veel internationale aandacht. Door de samenwerking met het JRC wordt ons land een belangrijke adviseur voor beleidsvorming rondom elektrische mobiliteit in Europa.

Voorbereiden miljoen elektrische voertuigen

“Met deze samenwerking kunnen wij samen optrekken met meer en meer verschillende partijen, waarmee we samen tests uit kunnen voeren op onder andere ons Testlab,” zegt Lonneke Driessen, director Standardization & Test Lab bij ElaadNL. In het ElaadNL Testlab worden laadinfrastructuur en elektrische voertuigen getest op drie onderdelen: de belasting op het net (ook wel Power Quality genoemd), of alle systemen elkaar begrijpen (interoperabilliteit) en of ze geschikt zijn om slim te laden (optimale inzet van beschikbare duurzame energie). Naast de onderzoeken en tests van het Testlab zal er ook samen worden gewerkt op het gebied van data analytics, het analyseren en monitoren van laadtransacties en laadpaalgebruik om zo te onderzoeken wanneer, hoe en hoe lang gemiddelde EV-rijders laden.

Driessen: “Met het uitwisselen van deze informatie bereiden wij ons in Nederland voor op de komst van een miljoen elektrische auto’s. Door de samenwerking met JRC kunnen we Europa voorbereiden op de komst van tientallen miljoenen.”

Slim laden duurzame energie

Het Joint Research Center (JRC) van de Europese Unie is de interne wetenschappelijke dienst van de Europese Commissie. Het onderzoekscentrum ondersteunt de beleidsvorming van de EU met onafhankelijk wetenschappelijk advies. ElaadNL is de kennis- en innovatiepartner van de Nederlandse netbeheerders voor de laadinfrastructuur en het ‘slim laden’ van elektrische voertuigen met duurzame energie.

Our latest news