31 mei 2022

Opening Elaad Testlab 8 juni 2022

internationaal testcentrum voor onderzoek naar opladen van elektrische voertuigen

Koning opent internationaal testcentrum voor onderzoek naar opladen van elektrische voertuigen

Nederland krijgt een nieuw internationaal testcentrum waar het opladen van elektrische auto’s, bussen en trucks getest gaat worden. Op 8 juni opent Zijne Majesteit de Koning het internationale testlab van ElaadNL in Arnhem. Ook staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat en gedeputeerde Witjes van de provincie Gelderland zijn bij de opening aanwezig.

Steeds meer voertuigen worden elektrisch: niet alleen personenauto’s, maar ook motoren, bestelbussen, grote bussen, vrachtwagens en zelfs zwaar bouwmaterieel, binnenvaartschepen en kleine vliegtuigen. Om al deze elektrische voertuigen probleemloos op te kunnen laden, zijn tests nodig, in aanvulling op de typegoedkeuring van de RDW. Deze tests kunnen worden uitgevoerd In het nieuwe testcentrum van ElaadNL in Arnhem. Daar kan het opladen van elektrische personenauto’s, maar ook van grotere en zwaardere elektrische voertuigen zoals elektrische bussen en vrachtwagens en de bijbehorende laadinfrastructuur getest worden.

Het Elaad Testlab biedt een nieuwe impuls aan de Nederlandse groene industrie. In Nederland verdienen we jaarlijks zo’n 5 miljard met het elektrificeren van vervoer. Dat komt voornamelijk doordat Nederlandse bedrijven goed zijn in laadinfrastructuur en de bouw van elektrische bussen en vrachtwagens die elektrisch of op waterstof rijden. Met dit testcentrum zet ons land een volgende stap om die goede positie te behouden of zelfs uit te breiden.

Testen

Nationale en internationale producenten van voertuigen, laadpaalfabrikanten, laadpaalbeheerders, bedrijven die energiediensten leveren, netbeheerders en onderwijsinstellingen kunnen gebruik maken van de testfaciliteiten. Er is meetapparatuur aanwezig om de stroomkwaliteit te meten en er is infrastructuur om in korte tijd en met hoge vermogens stroom te laden. Ook kan in het testlab de hele communicatieketen van voertuig, laadpaal, backofficesysteem en interactie met andere elementen zoals zonnepanelen worden onderzocht. Hiernaast is de cyber security van deze communicatie een aandachtsgebied. Goede cybersecurity van laadinfrastructuur is van groot belang om de stabiliteit van het stroomnet te kunnen waarborgen.

Andere zaken die in het lab getest worden, zijn de interoperabiliteit (kan elk voertuig met elke laadpaal probleemloos laden?), de aansluiting van laadpalen op het stroomnet (wettelijke taak van netbeheerders) en slim laden of Smart Charging. Met dat laatste worden de snelheid en het tijdstip van het laden aangepast aan bijvoorbeeld de beschikbaarheid van lokaal opgewekte stroom uit zon en wind, de ruimte op het stroomnet of aan variatie in stroomprijzen. Bij tests wordt er gekeken of het elektrische voertuig de stuursignalen goed volgt. Om in de nabije toekomst grote aantallen elektrische voertuigen probleemloos te kunnen laden is succesvolle implementatie van slim laden op grote schaal noodzakelijk.

ElaadNL is een kennis- en innovatiecentrum dat de mogelijkheden voor het slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen onderzoekt en test. Het is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders. Vanwege de impact op het stroomnet is het voor netbeheerders van cruciaal belang om het laden van elektrische voertuigen in alle soorten en maten te kunnen testen. Het testlab wordt mede gefinancierd door de provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het Elaad Testlab maakt onderdeel uit van het energiecluster Connectr. Binnen Connectr bundelen diverse partijen hun krachten door kennis en kunde te delen, nieuwe ideeën te testen en deze in de praktijk te brengen. Het initiatief bestaat uit projecten, gedeelde faciliteiten en een fysieke plek – het op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem te vestigen Innovatielab.  Het testcentrum draagt bij aan de gedeelde faciliteiten als onderdeel van het energiecluster Connectr. Daar wordt nu al geld verdiend door bedrijven aan de energietransitie en met deze gedeelde faciliteiten kunnen nog meer bedrijven daar hun voordeel mee doen. Dat is de reden voor een bijdrage vanuit de provincie Gelderland. Een ander belangrijk onderdeel  zijn ook de hybride leerwerkomgevingen. Daar wordt door universiteiten, hogescholen en ROC’s samengewerkt aan de innovatievraagstukken van het bedrijfsleven, die aansluiten bij het Klimaatakkoord.