Letter of Intent V2X Amsterdam

Op 21 mei, tijdens het internationale symposium voor elektrische mobiliteit EVS32 in Lyon, heeft een samenwerkingsverband van autoproducenten, energie- en EV-specialisten, overheden en ElaadNL samen met wethouder Sharon Dijksma een Letter of Intent ondertekend om Vehicle-to-Anything (V2X) breed in te gaan zetten in de gemeente Amsterdam. ElaadNL heeft zich samen met de gemeente Weesp, Alliander, Engie, Mitsubishi Motors, Nissan, Hitachi, NewMotion, Hogeschool van Amsterdam en de Johan Cruyff ArenA verbonden aan dit nieuwe initiatief om duurzame mobiliteit te stimuleren.

V2X is een verbreding van de technologie van V2G (Vehicle-to-Grid). Bij deze techniek wordt de batterij in een elektrische auto gebruikt als extra opslag of buffer voor duurzame energie. De batterij wordt opgeladen op de momenten dat er veel duurzame energie beschikbaar is (wind en zon) om in de avonduren - of wanneer het elektriciteitsnet een hoge energievraag heeft - een deel van die energie terug te leveren. Bij V2G vindt die teruglevering plaats aan het energienet (‘grid’), bij V2X kunnen ook woningen, kantoorgebouwen of andere energievragers aangesloten worden op de autobatterij. Met dit laatste gaat Amsterdam nu aan de slag.

Optimaal gebruik duurzame energie

Volgens Onoph Caron, directeur van ElaadNL is dit een belangrijke stap op het gebied van Smart Charging: “Voor een goede uitrol van onze laadinfrastructuur, onderzoeken we de manieren waarop we duurzame energie het beste in kunnen zetten voor elektrische mobiliteit. Zon- en windenergie opslaan in de auto om later elders te gebruiken is dan een logisch uitgangspunt. Daarom zijn dit soort initiatieven erg belangrijk. Het bereid ons niet alleen voor op de inzet van meer duurzame energiebronnen, het maakt ook meteen optimaal gebruik van het grote aantal elektrische auto’s dat er aankomt.”

ElaadNL is samen met Amsterdam al betrokken bij het Flexpower-project waarbij laadpalen sneller opladen wanneer er veel duurzame energie aanwezig is op het energienet. Daarnaast is zij betrokken bij het project ‘We drive Solar in de wijk Lombok in Utrecht. Begin dit jaar gestart met een project om de V2G-techniek te koppelen aan het gebruik van deelauto’s.

 

Our latest news