Koning opent Smart Charging systeem

Koning Willem-Alexander heeft vandaag een nieuw, duurzaam energie- en mobiliteits ecosysteem geopend in Utrecht, ontwikkeld door We Drive Solar in samenwerking met Renault en andere partners waaronder ook ElaadNL. Het systeem maakt gebruik van elektrische Renault ZOE deelauto’s en laadpalen waarmee de ZOE zowel kan laden als ontladen.

Met deze innovatie fungeert de Renault ZOE als een batterij op wielen, die zonne-energie kan opslaan en op een later moment kan terug leveren aan het elektriciteitsnet. Dit maakt het mogelijk om op efficiëntere wijze gebruik te maken van duurzame zon- en windenergie. Met deze bi-directionele technologie (ook wel bekend als V2G, vehicle to grid) is het mogelijk om de kosten van het opladen voor klanten te optimaliseren en dit op grote schaal uit te breiden. Daarnaast biedt het voordelen voor het netbeheer. Laden als er veel aanbod aan stroom is uit zonnepanelen en terug leveren als er juist veel vraag is.

Opschalen

De bi-directionele Renault ZOE wordt ingezet als deelauto door We Drive Solar. Utrecht is de eerste Nederlandse gemeente die ervoor kiest om het nieuwe energie- en mobiliteitssysteem op grote schaal te implementeren. Ten minste 145 bi-directionele oplaadpunten worden in de stad geïnstalleerd. Met projectontwikkelaars zijn afspraken gemaakt over het gebruik van de deelauto's van We Drive Solar als slimme en duurzame mobiliteit voor inwoners van de stad en regio Utrecht.

Robin Berg, directeur We Drive Solar: “Onze vloot deelauto’s groeit sterk. Deze technologie biedt ons de mogelijkheid om daarmee een bijdrage te leveren aan de snelle groei van zon- en windenergie. Onze auto’s leveren met bi-directioneel laden ook waarde als ze stil staan, waardoor wij de kosten voor onze klanten in de toekomst kunnen verlagen.”

Wereldprimeur nieuwe standaard

De wereldprimeur in Utrecht omvat de eerste implementatie van het nieuwe ISO15118-protocol voor AC bi-directioneel laden, dat momenteel definitief wordt gemaakt. Dit protocol maakt bi-directionele levering van energie mogelijk, waardoor elektrische auto’s in de toekomst overal actief deel uit kunnen maken van slimme energienetwerken.

Met name op dit punt, de ontwikkeling van open protocollen, speelde ElaadNL een belangrijke rol in dit project. Directeur Onoph Caron licht toe: “Door open standaarden is dit een echte doorbraak die snel navolging kan krijgen. Elke autofabrikant, elke laadpaalfabrikant kan het ook gaan doen. En daarmee is het een belangrijke stap in de inzet van elektrische auto’s als onderdeel van een duurzaam energiesysteem: Smart Charging 2.0!”

Staatsbezoek

De ingebruikname vanmiddag in Utrecht door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander volgt na de intentieverklaring die ondertekend is door Renault en zijn economische partners, gemeente Utrecht, ElaadNL en We Drive Solar in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk in 2016. De verklaring bevat afspraken over de ontwikkeling van de ‘batterij op wielen’, gedeeltelijke mobiliteit op zonne-energie en de laadinfrastructuur met een open standaard als een krachtig ecosysteem. Utrecht is dus een proeftuin voor Renault, We Drive Solar en zijn partners, waaronder Last Mile Solutions en Siers.

Jerôme Pannaud, Renault General Manager Benelux: “Renault is EV-marktleider in Europa. Voor ons zijn elektrische auto's veel meer dan alleen maar auto's. Ze hebben een batterij die een belangrijke rol vervult in het energiedomein. We zijn erg blij om vandaag in Utrecht een Renault ZOE te presenteren die is uitgerust met een AC bi-directionele oplossing, die bijdraagt aan de stabilisatie van het elektriciteitsnet en de gemakkelijkere integratie van hernieuwbare energiebronnen. Utrecht is een living lab voor Renault.”

 

 

Our latest news