Elfwegentocht Friesland; nuchter en ambitieus

We zijn het aan onze jeugd verplicht om mobiliteit duurzaam te maken; dat was de nuchtere opdracht die de provincie Friesland zichzelf stelde. Het was de startgedachte voor het eveneens nuchtere maar ambitieuze spektakel genaamd: De Elfwegentocht.  Van 1 tot en met 14 juli stonden de Friese gemeenten stil bij duurzame mobiliteit; rijden, varen, fietsen, vliegen zonder uitstoot. ElaadNL is bijzonder trots dat zij afgelopen vrijdag deel uit mocht maken van dit evenement bij de recordpoging ‘Elektrisch Opladen’ in Wolvega. 

Het Testlab van ElaadNL was vrijdag 13 juli onderdeel én jury van de recordpoging ‘simultaan elektrisch opladen’ op het parkeerterrein van het Home Center in Wolvega. Dit meubelcentrum is nauw betrokken bij de Elfwegentocht en heeft zelf 15000 zonnepanelen op het dak van haar winkels en 72 laadpunten voor elektrische auto’s op haar parkeerplaats. ElaadNL voegde daar samen met andere organisaties een aantal laadpalen aan toe voor de recordpoging. Met 85 simultaan ladende elektrische auto’s is het record verbroken.

Verschillende smaakjes

Thijs van Wijk, onderzoeker en ontwikkelaar bij ElaadNL en tijdens de recordpoging jurylid, was onder de indruk van het groots opgezette duurzame evenement: “De Elfwegentocht ging over meer dan elektrisch vervoer, het ging over duurzame mobiliteit. Er was ook aandacht voor waterstofauto’s deelauto’s en thuiswerken. En dat is het mooie van het hele evenement; je hebt al die verschillende smaakjes nodig om de klimaatdoelen te bereiken. Je hoeft ook niet te wedden op een paard en dat is de essentie van de gehele energietransitie. Van alle kanten verandert er wat; hoe mensen met mobiliteit omgaan, hoe ze met energie omgaan en hoe ze hier zelf ook meer een rol in kunnen pakken.”

Voor ElaadNL was de Elfwegentocht een goed voorbeeld van een nieuwe fase in de energietransitie, Van Wijk: “Je ziet met een evenement als dit dat mensen zich er van bewust worden dat je nu al grootschalig op zonne-energie op kan laden. Alles rondom de Elfwegentocht was ingericht en voorbereid om grootschaligheid. Daar gaan we nu met zijn allen heen; meer elektrische auto’s die duurzamer kunnen laden en mobiliteit zonder uitstoot.”

De Elfwegentocht is een samenwerkingsverband van onder andere Urgenda en de provincie Friesland. Het evenement werd gedurende alle veertien dagen gevolgd door de NPO. Elke avond werd een korte impressie uitgezonden op NPO2. De afleveringen kunt u terugkijken op NPOstart.nl, waaronder de opnames van de recordpoging in Wolvega: https://www.npostart.nl/elfwegentocht/13-07-2018/POW_03870405

Foto: Branko de Lang 

Our latest news