ElaadNL ondertekent City Deal

Woningbouw, elektrisch vervoer en deelauto’s: Zeven steden in Nederland gaan zich de komende drie jaar toeleggen op deze combinatie met meer dan 5000 woningen en 200 elektrische deelauto’s inclusief slimme laadinfrastructuur. ElaadNL neemt als kennis- en innovatiecentrum deel aan deze ‘City Deal’.

Door de introductie van deelauto’s zijn veel minder parkeerplaatsen nodig, wat de woningen beter betaalbaar maakt. De energie voor de elektrische deelauto’s wordt opgewekt met zonnepanelen en in een aantal projecten gaat de accu van de auto’s een rol spelen bij de energievoorziening in de wijk. Stilstaande auto’s kunnen als onderdeel van een slimme laadinfrastructuur (een smart grid) overtollige energie opslaan voor later gebruik.

Innovatiepartner

Op 5 februari ondertekende Onoph Caron, directeur van ElaadNL, de City Deal onder toeziend oog van staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) de City Deal. Als innovatiepartner is Caron erg enthousiast over de samenwerking: “Wij worden nu in een vroeg stadium betrokken bij een nieuwe ontwikkeling waar ook netbeheerders rekening mee moeten gaan houden. Dat is een goede aanpak. In deze samenwerking met de gemeenten streeft ElaadNL natuurlijk naar de inzet van een open systeem en open protocollen.
De City Deal komt voort uit het interbestuurlijke programma Agenda Stad waarbinnen steden, Rijksoverheid, de Europese Commissie, maatschappelijke partijen en het bedrijfsleven samen werken aan het versterken van groei, leefbaarheid en innovatie in het Nederlandse en Europese stedennetwerk.

De deelnemende gemeenten zijn Amersfoort, Apeldoorn, Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Naast ElaadNL als kennisinstituut nemen onder andere de volgende organisaties deel: Syntrus Achmea, Heijmans, BPD, Synchroon, NEPROM en Smart Solar Charging.

Zie ook: website Rijksoverheid

Our latest news