ElaadNL lanceert open dataplatform

Sinds vorige maand beschikt ElaadNL over een volledig functionerend dataplatform: platform.elaad.io. Dit platform is bedoeld om op een veilige manier onderzoeksdata uit te wisselen met derden. Daarnaast zal het worden gebruikt om analyses en algoritmes te delen. Het dataplatform zal zich nog verder door ontwikkelen in 2019, maar is open voor gebruik.

“We hebben het dataplatform ontwikkeld en maken dit openbaar omdat we ervan overtuigd zijn dat wij als ElaadNL zijnde altijd in samenwerking moeten treden,” zegt Gijs van der Poel, analist bij ElaadNL: “Dat kan actief door de vele onderzoeksverbanden die we aan zijn gegaan, maar het kan ook door data beschikbaar te stellen aan onderzoekers, start-ups en studenten die met dit onderwerp bezig zijn maar waar wij niet direct bij betrokken zijn of simpelweg niet voldoende capaciteit voor hebben.”

Eerder werden onderzoeksdata vooral op verzoek via e-mail verstuurd, maar dat is – ook gezien de nieuwe privacynormen – weinig efficiënt. Het platform biedt de data in drie vormen aan: onderzoekers kunnen data direct via de site up- of downloaden, ze kunnen gebruik maken van een secure FTP-server of ze kunnen de data opvragen in een API.

Het dataplatform is ontwikkeld door Peter van Bokhoven: ”Samen met onze ontwikkelaars hebben we met een praktische aanpak het dataplatform gebouwd. Met het platform kunnen we snel datastromen op gang brengen om zowel intern als extern smart charging pilots aan te jagen.”

Op het platform treft men nu onder andere een analyse over aankomsttijden en vertrektijden op laadpalen, meer dan 15000 geanonimiseerde transacties van 500 RFID’s en een dataset met voorbeeldprofielen.

Op de foto: Peter van Bokhoven (links) en Gijs van der Poel

Our latest news